Shinigami no Ballad
Cím: Shinigami no Ballad
Típus: TV Sorozat
Epizódok: 6
Sugárzott/kiadott: 6
AniDB-s oldala: Link

Feliratok:

Név Méret Állapot S#
Shinigami no Ballad Ep. 01 246.6 kiB Befejezve 454
Shinigami no Ballad Ep. 02 21.54 kiB Befejezve 385
Shinigami no Ballad Ep. 03 33.82 kiB Befejezve 388
Shinigami no Ballad Ep. 04 19.68 kiB Befejezve 388
Shinigami no Ballad Ep. 05 20.98 kiB Befejezve 393
Shinigami no Ballad Ep. 06 21.64 kiB Befejezve 405

Ismertető:

Az anime címét szemlélve hamar felmerül a kérdés: mi is az a Shinigami?
Az angol cím (Momo the Girl God of Death) nem túl szerencsés, bár közelebb visz a helyes megértéshez. A Shinigamit mégsem érdemes pusztán halálistennek, vagy a halál istenének fordítani, mert némileg torzul a jelentése. A Shinigamik általánosan közeli viszonyban állnak a halállal, de attól függően, hogy a japán mondavilágot, vagy az utóbbi évtizedek anime/manga/regény termését nézzük, némileg máshova tolódik a hangsúly.
A Shinigami no Ballad szemszögéből szemlélve a Shinigamik (igen, többesszám, mivel nem egyedi 'foglalkozásról' van szó) felelősek azért, hogy a halottak lelkeit összeszedjék haláluk után, s a rendeltetési helyükre szállítsák. Ebben az értelemben a Shinigamiknak a halandók életének végébe beleszólásuk nincs - s nem is akarnak, habár szabad az átjárásuk az emberek és a halottak világa között. Ezért fontos, hogy még véletlenül se a nyugati kultúra Kaszására asszociáljunk!

A Shinigami no Ballad név elsőként 2003-ban jelent meg Hasegawa K-ske regénye címeként. Ebben a regény sorozatban egy Shinigami kalandjai szerepelnek, s minden rész egy különálló történetet mesél el. Az anime ezen regény megelevenedése, melynek következménye a lazán, vagy alig összefüggő részek, s a halál közelsége.

Főhőseink Momo, egy fiatal Shinigami, s hű társa, Daniel, aki leginkább macskára hasonlít, mármint a szárnyait leszámítva. A részeket figyelve az ő életük egy részét szemlélhetjük, ahogy bele-beleavatkoznak a halandók életébe.

Vizuális megjelenése az animének mindenképpen egy picit egyedi, néha a fiú és lány szereplők hirtelen megkülönböztetése nehézkes lehet. Viszont a részletgazdagságra, s a látványra nem lehet panasz, amit már csak a szintén elég jól eltalált aláfestő zene tud fokozni.

Az animét bár átjárja a halál közelsége, mégis valahogy a túlélésről, a túllépésről szól, megannyi szívszorító, szomorú részlettel, mégis nagyszerű történettel. Az elemek mennyiségét nagyszerűen sikerült eltalálniuk, s egy különösen jó drámát sikerült az alkotóknak létrehozniuk.

Ne rémítsen el senkit a látszólagos függetlenség a részek között, aki egy picit is fogékony a megható jelenetekre, biztosan örömét fogja lelni benne.